Sutlijaš sa cveklom

Svi znamo šta je sutlijaš i kako se pravi. Ali, sutlijaš ne mora uvek biti klasičan. Zamenite kravlje mleko nekim biljnim, umesto šećerom, sutlijaš zasladite medom ili agavom, a da bi konzumiranje sutlijaša postala prava zabava, obijite ga npr cveklom 🙂

Cveklu možete skuvati na klasičan način, pa komade usitnite i umešajte u cveklu.

Druga opcija je da u sutlijaš dodate malo soka od cvekle.

Ja sam se ovde odlučila za treću opciju, a to je organska cvekla u prahu. Možete je pronaći u svim bolje snabdevenim zdravim hranama.

Zašto cveklu treba jesti?

Cvekla je “hrana” za krv! Ova biljka sadrži puno vitamina C i gvožđa, što doprinosi stvaranju hemoglobina. Ujedno, cvekla je dobar izvor proteina i kalijuma. Odličan je antiksidant!

Za sutlijaš od cvekle je POTREBNO:

  • 1 šoljica pirinča
  • 1 šoljica vode
  • 1.5 šoljica kokosovog mleka (može i neko drugo)
  • 2 kašike agava sirupa ili meda
  • 1/2 kašičice cvekle u prahu

PRIPREMA:

Pirinač prelijte vodom i kada provri kuvajte 5 min, pa nalijte mleko i nastavite sa kuvanjem još 10 min (ili onoliko koliko je pirinač prema uputstvu potrebno kuvati).

Kuvani pirinač poklopite i ostavite još malo da nabubri.

U prohlađeni pirinač umešajte med ili agavu, a zatim i cveklu i sve izmešajte.

Ukoliko ne pojedete odmah sve, sutlijaš čuvajte u frižideru.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*