Svi znamo šta je sutlijaš i kako se pravi. Ali, sutlijaš ne mora uvek biti klasičan. Zamenite kravlje mleko nekim biljnim, umesto šećerom, sutlijaš zasladite medom ili agavom, a da bi konzumiranje sutlijaša postala prava zabava, obijite ga npr cveklom 🙂
Cveklu možete skuvati na klasičan način, pa komade usitnite i umešajte u cveklu.
Druga opcija je da u sutlijaš dodate malo soka od cvekle.
Ja sam se ovde odlučila za treću opciju, a to je organska cvekla u prahu. Možete je pronaći u svim bolje snabdevenim zdravim hranama.
Zašto cveklu treba jesti?
Cvekla je “hrana” za krv! Ova biljka sadrži puno vitamina C i gvožđa, što doprinosi stvaranju hemoglobina. Ujedno, cvekla je dobar izvor proteina i kalijuma. Odličan je antiksidant!
Za sutlijaš od cvekle je POTREBNO:
- 1 šoljica pirinča
- 1 šoljica vode
- 1.5 šoljica kokosovog mleka (može i neko drugo)
- 2 kašike agava sirupa ili meda
- 1/2 kašičice cvekle u prahu
PRIPREMA:
Pirinač prelijte vodom i kada provri kuvajte 5 min, pa nalijte mleko i nastavite sa kuvanjem još 10 min (ili onoliko koliko je pirinač prema uputstvu potrebno kuvati).
Kuvani pirinač poklopite i ostavite još malo da nabubri.
U prohlađeni pirinač umešajte med ili agavu, a zatim i cveklu i sve izmešajte.
Ukoliko ne pojedete odmah sve, sutlijaš čuvajte u frižideru.
PRIJATNO!