Malo sam se poigrala sa testom, kako bih dobila “zebra” koru, a od te “zebre” na kraju ispade puž 🙂 Obećavam i dekoraciju u zebra fazonu! Inače, rolat se pravi jako brzo, nadev je zdrava verzija namaza sa urmama, orahom i kokosovim uljem. Koru možete praviti i bez “šaranja”, mada ni ova varijanta nije komplikovana.
Ukoliko ne želite da pravite “zebra” koru, onda možete u celo testo staviti kakao ili ići sa verzijom svetlije kore bez kakaoa.
POTREBNO – mera za šolju je 250 ml:
kora:
- 2 jaja
- 1 šolja jogurta
- 1 šolja muskovado šećera (može i kokosov ili koji već koristite)
- 1.5 šolja speltinog brašna (ili nekog drugog koje koristite)
- 1/2 praška za pecivo
- 2 kašike kakaoa – opciono
namaz:
- 1/2 šolje oraha (može i badem ili lešnik)
- 4 kašike otopljenog kokosovog ulja
- 12 svežih urmi
- vode po potrebi – da dobijete kremastu razmazivu masu (oko 1/5 šolje vode)
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180 stepeni.
Umutitet penasto belanca, pa dodajte žumanca i šećer i još malo mutite mikserom. Dodajte jogurt i sve izmešajte. Na kraju sipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i izmešajte sve varjačom.
Ako pravite šaru na testu, onda u kesicu za zamrzivač sipajte 3-4 kašike testa. Probušite vrh kesice i napravite šaru po papiru za pečenje, koji ste stavili u pleh.
Pleh ubacite u zagrejanu rernu na 1 minut.
U ostatak testa umešajte kakao, pa posle 1 minuta, prelijte preko šare koju ste predhodno stavili na minut u zagrejanu rernu.
Koru pecite 10 minuta.
Pokvasite krpu i pečenu koru uvijte u vlažnu krpu.
NAPOMENA: pazite u kom smeru uvijate koru zbog šare. Šara treba da bude sa spoljne strane.
NAMAZ: u seckalicu stavite orahe i usitnite ih što više. Dodajte urme, vodu i kokosovo ulje, pa mutite još malo dok se sve ne ujednači.
Premažite preko kore, pa ponovo urolajte koru u rolat.
Stavite rolat u frižider da malo odstoji pre sečenja.
PRIJATNO!
2 Comments