Da li znate da proso ima zaštitnu ulogu protiv kijavice, gripa i bronhitisa? Proso obnavlja ćelije organizma, pomaže kod intelektualnog rada i štiti od umora i depresije. Priprema se lako, a možete ga jesti i u slanoj i u slatkoj verziji. Moja deca ga obožavaju sa malo soli i sa kiselim mlekom!
Proso sadrži ugljenohidrate, proteine, masti, mineralne tvari, vitamine B-grupe, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, kalcijum, lecitin, natrijum, jod i esencijalne aminokiseline.
Preporučuje se osobama koje imaju problema sa želucem, pankreasom i slezinom. Konzumiranje prosa, bar 2-3 puta sedmično je odlična zaštita od oštećenja kardiovaskularnog sistema i bolesti creva.
Proso skuvano u mleku ili kao supa je dobra hrana za jačanje organizma.
Proso je jako jeftin, možete ga naći skoro u svim supermarketima i prodavnicama zdrave hrane. Od prosa možete praviti i brojne KOLAČE.
POTREBNO:
- 1/2 – 1 šolje očišćenog prosa
- malo soli
- 1/2 – 1 šolje kiselog mleka ili jogurta
- semenke po želji (opciono)
PRIPREMA:
Proso isperite pod mlazom vode, a zatim stavite u šerpicu, nalijte duplu količinu vode i od trenutka vrenja kuvajte još 15 min.
Sklonite sa šporeta, ostavite da se prohladi i još malo nabubri. Ocedite višak vode, posolite i dodajte kiselo mleko / jogurt.
Možete ubaciti i semenke golice, suncokreta, susama, lana… Ako su deca mala, semenke prvo sameljite, pa dodajte u proso.
PRIJATNO!