Proso za doručak

Da li znate da proso ima zaštitnu ulogu protiv kijavice, gripa i bronhitisa? Proso obnavlja ćelije organizma, pomaže kod intelektualnog rada i štiti od umora i depresije. Priprema se lako, a možete ga jesti i u slanoj i u slatkoj verziji. Moja deca ga obožavaju sa malo soli i sa kiselim  mlekom!

Proso sadrži ugljenohidrate, proteine, masti, mineralne tvari, vitamine B-grupe, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, kalcijum, lecitin, natrijum, jod i esencijalne aminokiseline.

Preporučuje se osobama koje imaju problema sa želucem, pankreasom i slezinom. Konzumiranje prosa, bar 2-3 puta sedmično je odlična zaštita od oštećenja kardiovaskularnog sistema i bolesti creva.

Proso skuvano u mleku ili kao supa je dobra hrana za jačanje organizma.

Proso je jako jeftin, možete ga naći skoro u svim supermarketima i prodavnicama zdrave hrane. Od prosa možete praviti i brojne KOLAČE.

POTREBNO:

  • 1/2 – 1 šolje očišćenog prosa 
  • malo soli
  • 1/2 – 1 šolje kiselog mleka ili jogurta
  • semenke po želji (opciono)

PRIPREMA:

Proso isperite pod mlazom vode, a zatim stavite u šerpicu, nalijte duplu količinu vode i od trenutka vrenja kuvajte još 15 min.

Sklonite sa šporeta, ostavite da se prohladi i još malo nabubri. Ocedite višak vode, posolite i dodajte kiselo mleko / jogurt.

Možete ubaciti i semenke golice, suncokreta, susama, lana… Ako su deca mala, semenke prvo sameljite, pa dodajte u proso.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*