Malo drugačiji slatkiš, pomalo egzotičan, ali jako ukusan i naravno zdrav! Pošto sadrži urme, nema nikakvog dodatnog šećera, a sve je “začinjeno” kokosvim uljem, kokosovim mlekom, cimetom i vanilom.
Ovaj slatkiš se priprema za manje od pola sata, a može biti lepo posluženje i poslastica za neku svečaniju priliku, ali i kao svakodnevna užina.
Stvar je samo u tome kako je servirate.
Pored urmi i brusnice, u ovaj slatkiš možete umešati i smokve, suvo grožđe, aroniju, borovnicu… Pri serviranju, sve možete dodatno obogatiti mlevenim bademom, lešnikom ili orahom.
POTREBNO:
- 1 šolja pirinča dugog zrna
- 10-12 sušenih urmi (mogu i sveže)
- 2 kašike brusnice
- 1 kašičica kokosovog ulja
- 2 šolje kokosovog mleka
- cimet i vanila po ukusu
- za dekoraciju: mleveni badem ili lešnik ili orah – opciono
PRIPREMA:
Na tiganju zagrejte kokosovo ulje, pa dodajte pirinač i malo ga propržite (oko 5 min). Ubacite seckane urme i brusnici, dodajte začine i sve mešajte još 3-4 min. Nalijte kokosovo mleko, pa krčkajte na tihoj vatri sve još 15-20 min, dok se pirinač lepo ne skuva.
Servirajte i pospite mlevenim orašastim plodovima.
PRIJATNO!