Salata od cvekle

Ništa jednostavnije i ništa ukusnije! Ukoliko je niste do sada pravili, verovatno imate predrasude (kao što sam ih i ja do skoro imala) da je priprema cvekle komplikovana i duga. Uopšte nije tako! Postoji samo jedan mali trik!

Možda ste i probali da je kuvate, pa vam se desilo da umesto lepe ljubičaste boje, zapravo dobijete nešto isprano i potpuno bez veze. Kao da niste kuvali cveklu.

Vrlo je moguće da ste napravili početničku grešku, a to je da ste cveklu oljuštili pre kuvanja. U tome je cela mudrost oko pravljenja ove predivne salate!

Savet plus može samo da glasi: birajte na pijaci manje cvekle, pošto su takve uglavnom mlađe i brže će se skuvati!

Ja ovu salatu uvek pravim da se pojede u roku od odmah ili eventualno za 2-3 dana. Zato ne ostavljam vodu, ništa ne prelivam, niti dodajem bilo kakve konzervanse i hemiju.

POTREBNO:

  • 1-2-3 cvekle (zavisi koliko želite da dobijete salate)
  • 2-3-4 čena belog luka (koliko volite i u zavisnosti od količine)
  • malsinovo ulje
  • sok limuna ili sirće
  • so
  • sitno seckani peršun – opciono

PRIPREMA:

Cveklu operite i ne ljuštite, već samo stavite u šerpu i nalijte vodu, tako da cvekla bude potpuno prelivena. Kada voda provri, smanjite i poklopite, pa kuvajte još 45-60 min.

Ocedite višak vode, pa ostavite cveklu da se malo prohladi.

Oljuštite i iseckajte cveklu (na oblike i veličinu koju želite / volite. Neko voli da ostanu celi krugovi, a kod mene je prihvaćenija ona sitno isečena). Dodajte 2-3 kašike malsinovog ulja, limunov sok i so po ukusu i želji. Na kraju ubacite i sitno iseckan beli luk i peršun. Sve lepo promešajte i stavite u frižider da se ohladi. Tako napravljenu salatu od cvekle, možete čuvati u frižideru nekoliko dana (najbolje u staklenoj posudi, koja je poklopljena).

PRIJATNO!

PS A, ovaj pasulj koji mami sa slike, takođe je više nego jednostavna stvar. Recept potražite OVDE.

 

 

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*