Ukoliko dajete šansu zdravoj hrani i volite da eksperimentišete, uživaćete u ovom sirovom prelivu za špagete. Kombinujte sve sa nekom zdravom testeninom, npr špagetema od spelte i imaćete sjajan obrok! Osnova je suncokret, badem i mleveni lan.
Ukoliko deci ne smeta, dodajte u sve i čen – dva belog luka, kako biste obogatili ukus, a dobrodošli su i neki drugi začini koje volite.
POTERBNO:
- 1 šaka sirovog suncokreta – potopite u vodu na 1h
- 1/2 šake badema
- 1 kašika mlevenog lana
- 2 pune kašike pavlake
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1-2 čena belog luka
- malo vode – po potrebi
PRIPREMA:
Na maslinovom ulju propržite sitno isečen beli luk, pa prohladite (možete ga ubaciti i u sirovom obliku). U seckalicu / blender stavite badem, pa usitnite, dodajte oceđene semenke suncokreta, pa mutite da se dobije kompaktna samlevena masa. Ubacite i sve ostale sastojke i nastavite sa mućenjem. Po potrebi dodajte malo vode, da smesa dobije malo tečniju strukturu, kao preliv.
Servirajte preko toplih skuvanih špageta. Po želji, pospite parmezanom.
PRIJATNO!