Ako koristite zdrava brašno, izbegnete šećer i dodate još neke tzv super namirnice, kao npr chiu, kokosovo ulje ili brusnicu, dobićete sjajan doručak ili užinu. Ovo je slatkiš koji možete jesti bez brojanja kalorija!
Šta znate o speltinom brašnu?
Spelta je lako svarljiva žitarica, veoma preporučljiva i za ishranu dece i odraslih. Spelta sadrži kompleks vitamina B, kalijum, magnezijum, fosfor, cink, gvožđe i mangan.
Preporuka je da koristite brašno od celog zrna, jer ono sadrži mnogo više hranljivih sastojaka.
U spelti ima glutena samo u tragovima, pa se proizvodi sa ovom žitaricom lako vare u organizmu.
Spelta je jako dobra za jačanje imuniteta i podsticanje probave. Ova žitarica daje energiju, snižava nivo holesterola i smanjuje rizik od dijabetesa. Spelta je i jako važan sastojak za zdravlje i lepotu kože, kose i zuba.
Za zdrave mafine je POTREBNO:
- 1 jaje
- 200 ml jogurta
- 200 gr speltinog brašna od celog zrna
- 5-6 kašika kokosovog ulja – otopljenog
- 1 kašika chia semenki – opciono
- 1 šaka brusnice
- 5 kašika agava ili javorovog sirupa
- 1/3 štapića vanile ili ekstrat vanile – opciono
- 1/2 praška za pecivo
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180 stepeni.
Pomešajte jaje, jogurt i kokosovo ulje. Dodajte vanilu, agavu i chiu. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa sipajte u smesu. Sve lepo izmešajte i na kraju dodajte brusnicu.
Sipajte u korpice za mafine i pecite 25 min.
Pri serviranju možete dodati i sveže voće ili orašaste plodove. Orašaste plodove u mlevenom ili sitno seckanom obliku možete staviti i u testo.
PRIJATNO!