Testo ne mora biti nezdravo

Ako koristite zdrava brašno, izbegnete šećer i dodate još neke tzv super namirnice, kao npr chiu, kokosovo ulje ili brusnicu, dobićete sjajan doručak ili užinu. Ovo je slatkiš koji možete jesti bez brojanja kalorija!

Šta znate o speltinom brašnu?

Spelta je lako svarljiva žitarica, veoma preporučljiva i za ishranu dece i odraslih. Spelta sadrži kompleks vitamina B, kalijum, magnezijum, fosfor, cink, gvožđe i mangan.

Preporuka je da koristite brašno od celog zrna, jer ono sadrži mnogo više hranljivih sastojaka.

U spelti ima glutena samo u tragovima, pa se proizvodi sa ovom žitaricom lako vare u organizmu.

Spelta je jako dobra za jačanje imuniteta i podsticanje probave. Ova žitarica daje energiju, snižava nivo holesterola i smanjuje rizik od dijabetesa. Spelta je i jako važan sastojak za zdravlje i lepotu kože, kose i zuba.

Za zdrave mafine je POTREBNO:

  • 1 jaje 
  • 200 ml jogurta
  • 200 gr speltinog brašna od celog zrna
  • 5-6 kašika kokosovog ulja – otopljenog
  • 1 kašika chia semenki – opciono
  • 1 šaka brusnice
  • 5 kašika agava ili javorovog sirupa
  • 1/3 štapića vanile ili ekstrat vanile – opciono
  • 1/2 praška za pecivo

PRIPREMA:

Uključite rernu na 180 stepeni.

Pomešajte jaje, jogurt i kokosovo ulje. Dodajte vanilu, agavu i chiu. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa sipajte u smesu. Sve lepo izmešajte i na kraju dodajte brusnicu.

Sipajte u korpice za mafine i pecite 25 min.

Pri serviranju možete dodati i sveže voće ili orašaste plodove. Orašaste plodove u mlevenom ili sitno seckanom obliku možete staviti i u testo.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*