Ne, ovaj gornji fil nije puding, već preukusna zdrava kremasta smesa od kokosovog mleka, kukuruznog brašna, agave, limuna, kokosovog ulja i kurkume. Obožavaćete ovaj domaći puding, koji uz osnovu sa urmama i bademom daje jednu savršenu celinu i perfektan ukus zdravom kolaču!
Za pripremu osnove vam treba 10 min, a fil se kuva oko 5 min.
Šta je važno! Koristite kokosovo mleko iz konzerve, jer se ono lepo stegne. Umesto agave, može i med.
Uživaćete u svakom zalogaju, sigurna sam!
POTREBNO:
- kora:
- 1 šolja badema (može i lešnik ili orah)
- 5 kašika kokosovog ulja – otopljenog
- 20 svežih urmi, očišćenih od koštica
- sok 1/2 limuna
- fil:
- 1 konzerva kokosovog mleka (400 ml)
- 5-6 kašika agava sirupa
- 3 kašike kokosovog ulja
- 1/3 štapića vanile (može i ekstrat vanile)
- sok 1/2 limuna
- 1/2 kašičice kurkume
- 3 kašike kukuruznog brašna
- 5 kašika vode
PRIPREMA:
U seckalici usitnite bademe, pa dodajte limunov sok, kokosovo ulje i urme. Sve mutite dok se lepo ne ujednači. Korpice za mafine (ili neke druge modle) obložite smesom (neka ostane prostora za fil), pa stavite u frižider da se stegne.
U šerpicu stavite kokosovo mleko, agavu, kokosovo ulje, vanilu, limun i kurkumu i polako sve istopite na tihoj vatri.
U posebnoj šerpici pomešajte kukuruzno brašno i vodu, pa preko nalijte zagrejanu smesu sa mlekom, sve vreme mešajući. Vratite na šporet i kuvajte dok ne provri i ne počne da se zgušnjava. Sklonite sa vatre, ostavite da se malo prohladi i mešajte na svaki minut, da se ne bi uhvatila korica na vrhu. Možete prekriti i providnom folijom i ostaviti da se prohladi.
Prohlađenom smesom napunuite korpice i vratite sve u frižider, da se još malo rashladi pre služenja. Po želji, po vrhu stavite kokosove listiće.
PRIJATNO!
2 Comments