Ovog zeku u hlebu napravićete jako lako, iako možda to tako ne izgleda na prvi pogled. Zeka je od kakaoa, ali može biti i drugih boja, ukoliko u testo dodate prah cvekle, brokolija, spiruline, moringe… Vreme pripreme celog kolača je oko 30-40 min.
Štos je u dvostrukom pečenju. Prvo pečete koru u boji. Zatim modlom izvadite zeke (ili neki drugi oblik) iz prohlađene kore. Posle toga, zeke uspravno ređate u kalup, a zatim ih “zalijete” sa svetlom smesom i ponovo vratite u rernu da se i taj drugi sloj ispeče.
Nadam se da će i slike pomoći.
Zeke ili drugi oblik isecite modlom kao na slici, a zatim prelijte drugi sloj testa preko.
POTREBNO – šolja od 250 ml:
Uključite rernu na 180 stepeni.
crni sloj:
- 2 jaja
- 2/3 šolje tamnog muskovado šećera
- 2 kašike otopljenog kokosovog ulja
- 2/3 šolje jogurta
- 1/2 praška za pecivo
- 1 šolja brašna po želji
- 1 kašika kakaoa
- 1/2 šake mlevenih lešnika ili badema ili oraha
beli sloj:
- 2 jaja
- 2/3 šolje tamnog muskovado šećera
- 2 kašike otopljenog kokosovog ulja
- 2/3 šolje jogurta
- 1/2 praška za pecivo
- 1 šolja brašna po želji
- 1/3 štapića vanile
PRIPREMA:
Za crni sloj, umutite prvo belanca, pa dodajte žumanca, šećer i jogurt. Na kraju umešajte brašno, kakao i prašak za pecivo i lagano izmešajte žicom. Razlijte u pleh od rerne, u koji ste predhodno stavili papir za pečenje. Smesu lepo rasporedite preko celoh pleha, teba da bude tanka.
Pecite 10 -12 min, pa izvadite koru da se malo prohladi.
Dok se crna kora peče, po istom principu umutite beli sloj. Umesto kakaoa dodajtete vanilu. U ovom sloju izostavite orašaste plodove.
Kada se kora malo prohladila, modlicom vadite zeke i ređajte ih uspravno u pleh (kalup za hleb), u koji ste predhodno stavili papir za pečenje. Poređane zeke zalijte žutom smesom i vratite u rernu na oko 20-25 min (potrebno je više vremena zbog debljine testa).
Pečeni kolač držite u kalupu oko 5 min, pa izvadite na rešetku da se ohladi.
Kolač će biti svež i 3-4 dana, samo ga držite u papirnoj kesi.
PRIJATNO!