Zdrav čips od cvekle i šargarepe

Čips, pa još zdrav, da li je to zaista moguće?! Da, jeste!!! Hrskav, slano – sladak, hranljiv i ukusan! Sve što vam treba je kokosovo ulje, malo soli i po želji origano, bosiljak ili neki drugi vama omiljeni začin!

Mnogo sam ponosna što moja deca nikada nisu probala industrijski čips. Čak nemaju nikakav odnos i želju prema tom proizvodu i kada ga vide u radnji ili da neko dete jede u parkiću. Sjajna stvar sa ovim domaćim i zdravim čipsom je to što su sami sastojci od kojih se pravi veoma hranljivi, a proces pripreme ni malo komplikovan! Moje mlađe dete (1.5 god) obožava obe verzije, i od cvekle i od šargarepe, dok starija ćerka (3.5 god) prednost daje šargarepi!

POTREBNO:

  • 1 manja cvekla 14
  • 1 -2 veće šargarepe
  • 4-5 punih kašika kokosovog ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice origana (može i neki drugi začin po želji)

PRIPREMA:

Rernu uključite na 150 stepeni.

Kokosovo ulje rastopite na tihoj vatri, dodajte so i ostale začine. Cveklu i šargarepu ljuštilicom isecite na što tanje kolutove ili delove (zavisi u kom smeru koristite ljuštilicu, da li seckate šargarepu kao kolutove ili celom dužinom). Ovo sve može i nožem, samo je ljuštilicom lakše i brže. U plah stavite papir za pečenje.

Umačite svaki komad cvekle (šargarepe) u rastopljeno ulje, pa stavljajte na papir (može da bude zgusnuto, ali nemojte jedno preko drugog). “Sušiti” u rerni oko 1 h. Slobodno možete staviti i 2-3 pleha u isto vreme.

NAPOMENA: U zavisnosti od toga da li vam je rerna jača ili slabija, ovaj proces može trajati i malo duže ili kraće. Vodite računa da povrće ne počne da tamni po krajevima mnogo brzo, to onda znači da vam je rerna prejaka i smanjite temperaturu.

Čips je gotov kada dobije potpuno hrskavu teksturu.

Na našoj slici uz čips od cvekle i šargarepe, su i domaći naćosi (kao oblačici). Ukoliko pravite neko okupljanje sa prijateljima, sve ove tri stvari su sjajne za posluženje i grickanje!

PRIJATNO!!!

 

 

Comments are closed.