Zdrav domaći sok

Zaboravite na sokovnike i druge “mutilice” i “cedilice” nakon čije upotrebe vam treba 3 sata da ih operete! Napravite ukusan i zdrav sokić uz pomoć štapnog miksera, lako i brzo!

Izbor pravog i dobrog sokovnika u našoj porodici je trajao mesecima. I, kada smo se na kraju odlučili za jedan od mnogo hvaljenih i preporučivanih, iskreno, bila sam razočarana. Čaša soka puna pene (iako se u posudi iz koje se sok sipa nalazi onaj deo za zadržavanje pene), a o količini prljavih delova koje treba oprati, bolje i da ne pišem. U radnji su nam ljubazno objašnjavali kako sve lepo može u mašinu za sudove, samo ne znam da li su mislili da sve delove strpam sa 3 tone otpadaka?!

I nakon te, ne baš tako uspešne kupovine sokovnika, nastavila sa da tragam za nekim koji je bolji (čitaj “ne pravi nenormalnu količinu pene) i koji se malo lakše čisti i pere. Do sada, na takav još nisam naišla.

Zaboravih još jedan važan detalj, u većinu sokovnika ne sme da se stavlja voće tipa: maline i kupine, pošto mogu da  dovedu do kvara sokovnika (sitna zrna iz ovog voća).

Zato, ja uvek glasam za blender ili štapni mikser, koji koristim kada pravim sok od jabuka i krušaka. Ovo voće se u blenderu, kada je sirovo, malo teže razlaže u kašu, pa ga zato prvo prokuvam i onda jednostavno izblendiram!

PRIPREMA:

Ovde nema preciznih mera, a idealno je što sve one jabuke i kruške koje su “načete” možete lepo očistiti i korisno upotrebiti.

Dakle, oljuštite jabuke i kruške, stavite u šerpu, nalijte vodu i kuvajte oko 30 min. Prohladite, pa sve ispasirajte u blenderu ili štapnim mikserom. Dodajte sok limuna, npr 1 limun na 2-3 kg jabuka i krušaka, po želji malo braon šećera (može i bez toga, posebno ako su jabuke slatke) i 1-2 kašike ekstrata vanile. Dodajte još vode, da se dobije gustina kakvu želite, pa vratite na šporet da još jednom sve provri. Rashladite i uživajte u divnom ukusu!

PRIJATNO!

 

Comments are closed.