Hleb od heljde

Osnova hleba je heljdino brašno. Ukus je malo specifičan, pa ne očekujte čudo u prihvatanju ovog hleba od strane ostalih članova porodice, ukoliko heljdu ne konzumirate često. Da bi se ublažila intenzivan ukus heljde, možete napraviti mix zdravih vrsta brašna, npr 1/3 raženog, 1/3 spelte i 1/3 heljde.

Heljda ne sadrži gluten, a jako je bogata gvožđem, magnezijumom, fosforom i kalcijumom. Heljda je bogata i vlaknima, pa se ubotreba hleba od heljde posebno preporučuje za regulisanje rada creva i proces mršavljenja.

Najbolje je da hleb zamesite uveče, ostavite preko noći da odstoji, pa ujutru pečete.

POTREBNO:

  • 1/2 kg heljdinog brašna (ili mix heljdino i još neke vrste koje koristite i volite)
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1/2 kašičice soli
  • 400 ml tople vode
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • semenke ili masline po želji – (suncokret, golica, lan) – možete ih umesiti u testo ili samo posuti po hlebu, pre pečenja

PRIPREMA:

Pomešajte brašno, kvasac, semenke i so. Dodajte vodu i ulje, pa lepo zamesite testo (varjačom). Prekrijte krpom i ostavite preko noći (ili bar 2-3 sata) da odstoji.

Uključitet rernu na 180 stepeni.

Nakon stajanja, hleb prebacite u kalup u koji ste predhodno stavili papir za pečenje. Pokvasite ruke i po potrebni dodatno oblikujte hleb. Pospite semenkama i/ili seckanim maslinama i pecite oko 45 min.

Ispečeni hleb izvadite na rešetku da se lepo ohladi, pa tek onda secite. Ako ga sečete dok je još vruć, biće pomalo gnjecav.

Ostatak hleba čuvajte u papirnoj kesi. Može da stoji 2-3 dana.

PRIJATNO!

2 Comments

  1. Da li se hleb rasipa pri secenju s’ obzirom da heljdino brasno ne sadrzi gluten?☺

    • Mrvi se malo više, ali se ne raspada kao npr kada se pravi smao od pirinčanog ili ovsenog brašna. Heljda ipak daje kompaktniju strukturu. Veliki pozdrav!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*