Nekada smo sa rukolom samo farbali jaja, a danas smo svesni svih njenih dobrobiti za organizam, pa je rado viđen gost u brojnim jelima i salatama! A, kada u priču o rukoli umešamo i maslinovo ulje, beli luk i suncokret, naše telo će nam reći jedno veliko HVALA!!!
Iako sam u kući u glavnom ja pokretač za neke nove ukuse i namirnice, za rukolu priznanje odajem mom mužu! On me je “zarazio” ovom divnom biljkom! Posebno mi je zanimljivo to što kada god je jede ima komentar: “baš mi prija, ali samo da me vidi moj deda šta to jedem” 🙂 A, ko zna, možda je baš i deda jeo tu rukolu svakoga dana 🙂
Često se iščuđavamo nekim jelima i namirnicama, a kasnije se ispostavi da su tu hranu jeli naši preci i da su zato bili i zdraviji i mnogo više fit od nas!
Što se rukole tiče, prepuna je vlakana koja regulišu probavu. Rukola snižava šećer i horesterol, a zbog toga što potpomaže izbacivanje otrova iz tela, ujedno i podmlađuje organizam!
Pripada porodici u kojoj su i brokoli, kelj i kupus.
Rukola čuva kosti i zube, zbog velike koncentracije vitamina K i kalcijuma. Takođe, ova biljka brani vaš mozak od starenja i smanjuje hronične upale u organizmu!
Kod nas u kući se rukola najčešće jede u vidu salate, uz maslinovo ulje i malo limunovog soka. Ali i ovaj namaz, za koji sledi recept, je nešto što volimo, posebno za doručak uz sveža peciva od celog zrna brašna!
POTREBNO:
- 2 šake sveže rukole
- 1/2 šake sirovog suncokreta
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike pavlake
- 1 čen belog luka
- so po ukusu
PRIPREMA:
Sve sastojke staviti u blender i mutiti dok se sve ne ujednači. Odlično ide uz sveže projice ili domaći hleb!
PRIJATNO!
Pingback: Gde god nađeš zgodno mesto, rukolu ubaci – Veseli zalogaji