Grašak

Ne dozvolite da se na vaš grašak uhvati “paukova mreža” od stajanja i neinteresovanja da ga deca jedu 🙂 Smislite originalne načine serviranja i jelo će brzo nestati iz tanjira!Često mislim da je recepte za neka klasična i uobičajena jela suvišno i pisati. Ali, onda se setim svojih početaka, kada sam skoro i za prženje jaja tražila info na internetu. E, pa za sve početnike, evo jednostavnih upustava kako napraviti zdrav i ukusan grašak!

A, kada 2-3 puta napravite ovu klasičnu verziju, onda kombinujte i druge ukusue. Umesto crnog luka, stavite praziluk, možete dodati i njoke u grašak, mirođiju, knedle, … Ja volim opciju sa paradajz pireom i sa malo junetine. Možete praviti i bez mesa, a umesto paradajz pirea, možete staviti samo vodu. U tom slučaju je mozda bolje staviti malo više luka.

Takođe, ne morate uopšte stavljati brašno. Ja obično ododam samo jednu kašiku i to kukuruznog brašna (nikada ne stavljam belo brašno).

POTREBNO:

  • 450 gr graška – ona standardna kesa smrznutog graška je za jednu četvoročlanu porodicu (od 450 gr)
  • 250 – 400 gr junetine (npr od vrata), zavisi koliko volite da ima mesa u jelu
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1/4 korena celera
  • 1/2 paškanata
  • 1 šolja paradajz pirea (najbolje domaći, ako imate)
  • 1 kašika kukuruznog brašna
  • voda po potrebi
  • so i biber po ukusu
  • peršun ili mirođija, po ukusu

PRIPREMA:

Obe vrste luka, šargarepu, paškanat i celer dinstajte 10-15 min na malo ulja. Meso sitno isecite i dodajte u povrće. Nastavite sa dinstanjem još 1-1.5h  (ako pravite sa nekim drugim mesom, trebaće vam manje vremena, junetina zahteva nešto duže dinstanje). Povremeno, ako je potrebno, dolivajte po malo vode. Kada meso omekša, dodajte grašak i paradajz pire. Nalijte još vode (do gustine koju želite, mada znajte da će deo vode i ispariti), pustite da provri, pa kuvajte još 20-ak minuta.

Dodajte kašiku brašna, brzo mešajući, da se ne stvore grudvice. Ako treba, dolijte još vode, zatim stavite so i biber. Pustite još 5 min da se sve lepo sjedini i na kraju pospite peršunom ili mirođijom.

Kod nas u kući se grašak često jede uz pire krompir. U tom slučaju nam hleb uz ručak nije potreban!

PRIJATNO!!!

 

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*