Nekada za maštovit obrok namenjen detetu zaista nije potrebno puno vremena, kao npr ovaj! Divna musaka od karfiola i hleb od celog zrna žitarica, idealna kombinacija za ručak najmlađih, ali i nas starijih!
Ukoliko do sada niste pravili musaku od karfilola, u nastavku je recept. Jedino važno pravilo glasi “pre ubacivanja u rernu, dobro zalijte musaku” 🙂 Pa da počnemo!
PS Umesto mesa, usaku možete praviti i sa pečurkama.
POTREBNO:
- 1 glavica karfiola srednje veličine
- 200 – 250 gr mešanog mlevenog mesa
- 1 glavicacrnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 šargarepa
- 1/4 korena celera
- 1 jaje
- 1/2 pavlake
- 1 šolja pirinčanog melka (ili nekog drugog, po želji)
- so, peršun i biber po ukusu
PRIPREMA:
Operite karfiol, odvojite na cvtiće, stavite u šerpu sa vodom i od trenutka vrenja kuvajte još 15 min.
Na malo ulja propržite crni i beli luk sa šargarepom i celerom, pa dodajte meso i sve pržite oko 10 min. Dodajte so, biber i peršun, po ukusu.
Uključite rernu na 190 stepeni.
Nauljite vatrostalnu činiju.
Obareni karfiol ocedite od vode, pa izgnječite viljuškom (ne previše sitno). Polovinu karfiola stavite u vatrostalnu činiju, pa preko toga stavite meso i onda drugu polovinu karfiola.
Umutite jaje i pavlaku, pa dodajte mleko. Sve malo posolite i prelijte preko musake.
Pecite 20-ak minuta.
Služiti toplo, uz kiselo mleko!
Recept za domaći hleb pogledajte OVDE.
PRIJATNO!