Musaka od karfiola

Nekada za maštovit obrok namenjen detetu zaista nije potrebno puno vremena, kao npr ovaj! Divna musaka od karfiola i hleb od celog zrna žitarica, idealna kombinacija za ručak najmlađih, ali i nas starijih!

Ukoliko do sada niste pravili musaku od karfilola, u nastavku je recept. Jedino važno pravilo glasi “pre ubacivanja u rernu, dobro zalijte musaku” 🙂 Pa da počnemo!

PS Umesto mesa, usaku možete praviti i sa pečurkama.

POTREBNO:

  • 1 glavica karfiola srednje veličine
  • 200 – 250 gr mešanog mlevenog mesa
  • 1 glavicacrnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1/4 korena celera
  • 1 jaje
  • 1/2 pavlake
  • 1 šolja pirinčanog melka (ili nekog drugog, po želji)
  • so, peršun i biber po ukusu

PRIPREMA:

Operite karfiol, odvojite na cvtiće, stavite u šerpu sa vodom i od trenutka vrenja kuvajte još 15 min.

Na malo ulja propržite crni i beli luk sa šargarepom i celerom, pa dodajte meso i sve pržite oko 10 min. Dodajte so, biber i peršun, po ukusu.

Uključite rernu na 190 stepeni.

Nauljite vatrostalnu činiju.

Obareni karfiol ocedite od vode, pa izgnječite viljuškom (ne previše sitno). Polovinu karfiola stavite u vatrostalnu činiju, pa preko toga stavite meso i onda drugu polovinu karfiola.

Umutite jaje i pavlaku, pa dodajte mleko. Sve malo posolite i prelijte preko musake.

Pecite 20-ak minuta.

Služiti toplo, uz kiselo mleko!

Recept za domaći hleb pogledajte OVDE.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*