Namaz od rukole

Nekada smo sa rukolom samo farbali jaja, a danas smo svesni svih njenih dobrobiti za organizam, pa je rado viđen gost u brojnim jelima i salatama! A, kada u priču o rukoli umešamo i maslinovo ulje, beli luk i suncokret, naše telo će nam reći jedno veliko HVALA!!!

Iako sam u kući u glavnom ja pokretač za neke nove ukuse i namirnice, za rukolu priznanje odajem mom mužu! On me je “zarazio” ovom divnom biljkom! Posebno mi je zanimljivo to što kada god  je jede ima komentar: “baš mi prija, ali samo da me vidi moj deda šta to jedem” 🙂 A, ko zna, možda je baš i deda jeo tu rukolu svakoga dana 🙂

Često se iščuđavamo nekim jelima i namirnicama, a kasnije se ispostavi da su tu hranu jeli naši preci i da su zato bili i zdraviji i mnogo više fit od nas!

Što se rukole tiče, prepuna je vlakana koja regulišu probavu. Rukola snižava šećer i horesterol, a zbog toga što potpomaže izbacivanje otrova iz tela, ujedno i podmlađuje organizam!

Pripada porodici u kojoj su i brokoli, kelj i kupus.

Rukola čuva kosti i zube, zbog velike koncentracije vitamina K i kalcijuma. Takođe, ova biljka brani vaš mozak od starenja i smanjuje hronične upale u organizmu!

Kod nas u kući se rukola najčešće jede u vidu salate, uz maslinovo ulje i malo limunovog soka. Ali i ovaj namaz, za koji sledi recept, je nešto što volimo, posebno za doručak uz sveža peciva od celog zrna brašna!

POTREBNO:

  • 2 šake sveže rukole
  • 1/2 šake sirovog suncokreta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike pavlake
  • 1 čen belog luka
  • so po ukusu

PRIPREMA:

Sve sastojke staviti u blender i mutiti dok se sve ne ujednači. Odlično ide uz sveže projice ili domaći hleb!

PRIJATNO!

 

3 Comments

  1. Pingback: Gde god nađeš zgodno mesto, rukolu ubaci – Veseli zalogaji

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*