Ovo je nešto optuno savršeno, jednostavno, a svečano, za sve prilike i povode 🙂 Sigurna sam da će vam se dopasti, a sam sastav “kore”, pa i neke druge detalje u kremu možete prilagoditi sopstvenom ukusu. I…, javite utiske, obavezno!
Kada pravite zdrave energetske kuglice, tu smesu možete iskorostiti za koru ovog cheese cake-a. Koristite šta volite od orašastih plodova, urme su obavezne, kao i kokosovo ulje. Po želji, ubacite i neko suvo voće.
Novitet koji sam ja za ovu priliku dodala je ekspandirana kinoa i amarant. Naravno, može i bez toga.
Što se krema tiče, kolač je zaista prava “sir torta”, pošto je beli sloj od sira.
Ja najviše volim da koristim Ella sir. Teško se pronalazi u radnjama, ali mislim da je najbolji za kolače ovog tipa.
Sir sam zasladila agavom (može i med), dodala malo limunovog soka i kokosovo ulje, zbog cvrstine.
Ovu tortu možete praviti i na klasičan način, bez stavljanja u teglice. U tom slučaju je važno to kokosovo ulje, a bi gornji sloj imao čvrstinu i da se ne razliva pri sečenju.
Umesto limunovog soka, možete staviti sok pomorandže ili mandarine.
Recept u nastavku je količina za nekih 5-6 teglica. Ukoliko pravite baš veliki tortu, količinu povećajte 4 puta za veću varijantu prečnika 30 cm ili 2 puta za manji kalup od 15 cm.
POTREBNO:
- kora:
- 1 šaka pečenih lešnika
- 15 sirovih urmi
- 4 kašike otopljenog kokosovog ulja
- 2 kašike ekspandiranog amaranta ili kinoe – opciono
- fil:
- 3-4 pune kašike ella sira
- 4 kašike agava sirupa
- 4 kašike kokosovog ulja – otopljenog
- 2-3 kašike limunovog soka
PRIPREMA:
Lešnik usitnite u seckalici, pa dodajte ostale sastojke i mutite dok se sve lepo ne ujednači. Raporedite ovu smesu u teglice.
Ella sir stavite u činiju, dodajte ostale sastojke ili lepo izmešajte (kašikom ili žicom) da dobijete kompaktnu kremastu masu. Nemojte mutiti, ovako ostane lepše kada se samo lepo promša.
Rasporedite fil u svaku teglicu i stavite cheese cake u frižider.
Po želji, pri serviranju možete po vrhu posuti mlevene orašaste plodove, suvo voće, domaću zdravu čokoladu, kokos, ekspandirani amarant ili kinou…
PRIJATNO!