Rižoto sa šafranom i piletinom

Pre nekoliko dana sam jela najsavršeniji rižoto. Pirinač skuvan baš kako treba, kremast tako lepo da se topi u ustima, a aroma šafrana i dodatak parmezana su bili taj #finaltouch zbog kojih mi je ovo jelo toliko ostalo u mislima. Krenula sam da istražujem i odlučila da pokušam.

Nakon dosta guglanja, shvatila sam sledeće:

– za dobar rižoto jako je važan DOBAR PIRINAČ

– za kremasti ukus – zaslužan je PUTER

– JOŠ NEKE TAJNE: obavezno pirinač pržiti nekoliko minuta sa lukom

– na kraju ne zaboraviti parmezan, posebno za ovu verziju koju sam ja pravila

Nekoliko dana nisam uspevala da pronađem šafran, kao ni arborio pirinač. Konačno danas je sve bilo nabavljeno i rižoto sam pripremila za nekih 30-ak minuta. OZBILJNA PREPORUKA sa moje strane!

POTREBNO:

  • 1 pileći file,
  • 5 čenova belog luka,
  • 1 crni luk,
  • 1 šolja arborio pirinča,
  • 1/2 kašičie šafrana,
  • oko 700 ml bujona,
  • 30 gr putera,
  • 3 kašike parmezana,
  • so, biber, maslinovo ulje, suvi začini

PRIPREMA:

Isckajte meso i propržite ga na malo maslinovog ulja sa 2 iseckana čena belog luka i 1 kašikom suvih začina. Pržite oko 7-8 minuta dok meso ne dobije zlatnu boju. Prespite meso u tanjir i stavite sa strane.

U isti tiganj iseckajte 1 crni luk i 3 čena belog luka. Dinstajte oko 10 minuta na malo maslinovog ulja, uz povremeno mešanje. Dodajte 1 kašiku kokosovog šećera, 1/3 kašičice soli i pržite 1 minut, a zatim dodajte pirinač. Uz povremeno mešanje, pržite sve oko 5 minuta.

1/2 kocke za supu prelijte sa 700 ml vrele vode i lepo razmutite (to je bujon).

Bujonom nalivajte pirinač, ali nemojte sipati sve odjednom. Stavite prvo oko 200 ml, pa dolivajte polako, ne dozvoljavajući da sva voda uvri. Umešajte i šafran i krčkajte 10-12 minuta.

Dodajte piletinu i sve zajedno neka se kuva još 3 minuta. Dodajte puter i parmezan, dobro izmešajte i sklonite sa vatre. Poslužite toplo i uživajte.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*