Pre nekoliko dana sam jela najsavršeniji rižoto. Pirinač skuvan baš kako treba, kremast tako lepo da se topi u ustima, a aroma šafrana i dodatak parmezana su bili taj #finaltouch zbog kojih mi je ovo jelo toliko ostalo u mislima. Krenula sam da istražujem i odlučila da pokušam.
Nakon dosta guglanja, shvatila sam sledeće:
– za dobar rižoto jako je važan DOBAR PIRINAČ
– za kremasti ukus – zaslužan je PUTER
– JOŠ NEKE TAJNE: obavezno pirinač pržiti nekoliko minuta sa lukom
– na kraju ne zaboraviti parmezan, posebno za ovu verziju koju sam ja pravila
Nekoliko dana nisam uspevala da pronađem šafran, kao ni arborio pirinač. Konačno danas je sve bilo nabavljeno i rižoto sam pripremila za nekih 30-ak minuta. OZBILJNA PREPORUKA sa moje strane!
POTREBNO:
- 1 pileći file,
- 5 čenova belog luka,
- 1 crni luk,
- 1 šolja arborio pirinča,
- 1/2 kašičie šafrana,
- oko 700 ml bujona,
- 30 gr putera,
- 3 kašike parmezana,
- so, biber, maslinovo ulje, suvi začini
PRIPREMA:
Isckajte meso i propržite ga na malo maslinovog ulja sa 2 iseckana čena belog luka i 1 kašikom suvih začina. Pržite oko 7-8 minuta dok meso ne dobije zlatnu boju. Prespite meso u tanjir i stavite sa strane.
U isti tiganj iseckajte 1 crni luk i 3 čena belog luka. Dinstajte oko 10 minuta na malo maslinovog ulja, uz povremeno mešanje. Dodajte 1 kašiku kokosovog šećera, 1/3 kašičice soli i pržite 1 minut, a zatim dodajte pirinač. Uz povremeno mešanje, pržite sve oko 5 minuta.
1/2 kocke za supu prelijte sa 700 ml vrele vode i lepo razmutite (to je bujon).
Bujonom nalivajte pirinač, ali nemojte sipati sve odjednom. Stavite prvo oko 200 ml, pa dolivajte polako, ne dozvoljavajući da sva voda uvri. Umešajte i šafran i krčkajte 10-12 minuta.
Dodajte piletinu i sve zajedno neka se kuva još 3 minuta. Dodajte puter i parmezan, dobro izmešajte i sklonite sa vatre. Poslužite toplo i uživajte.
PRIJATNO!