Zdrave američke palačinke

Pod američkim palačinkama podrazumevamo one malo deblje, koje se prave od gušćeg testa i obično su dosta manjih dimenzija od onih standardnih. Ove su dobile epitet zdravih, zato što su napravljene od zdravog mix-a  brašna, kokosovog ulja i bademovog mleka. U polovinu smese sam dodala kakao, pa su ispale čokoladne i super za razne vizuelne kombinacije.

Moj mix brašna je: spelta, heljda i raženo. Možete koristiti i samo jednu vrstu.

“Problem” sa palačinkama i brašnom od celog zrna je taj što dok pečete jednu palačinku ostatak smese može da postane gušći dok stoji. Slobodno dodajte još malo mleka, da smesa ne bi bila previše gusta. Ja obično dosipam po malo 2-3 puta.

Po želji, možete u jednoj turi peći po 4-5 palačinki, kao prave američke. A, možete ih peći i na standardni način, razlivanjem smese u ceo tiganj. Samo imajte na umu da palačinka treba da bude malo deblja.

Ja zbog raznih dekoracija obično pravim standardnu dimenziju, preko celog tiganja.

POTREBNO:

  • 2 jaja
  • 50 gr spelte
  • 50 gr raženog brašna
  • 50 gr heljdinog brašna
  • 200-250 ml mleka (ja sam koristila bademovo, a može i neko drugo)
  • kokosovo ulje za podmazivanje
  • 1 kašika kakaoa

PRIPREMA:

Umutite jaja viljuškom u činiji. Dodajte polovinu mleka, pa umešajte brašno i onda dospite i ostatak mleka. Sve lepo izmešajte. Podelite u 2 dela i u jedan deo umešajte kakao.

Na tiganju zagrejte malo kokosovog ulja i pržite palačinke kao standardne ili američke. Pred svaku novu turu, ubacite u tiganj malo kokosovog ulja. Po potrebi, smesu malo razredite mlekom, ukoliko se  previše zgusne dok stoji. Inače, to je normalno da se dešava, pošto brašna od celog zrna upijaju tečnost i stajanjem zahtevaju dodavanje tečnosti.

Namaz koji sam koristila za ove palačinke je OVDE. Preukusan je i jako lako se pravi!

PRIJATNO!

 

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*