Trudim se da svaki slatkiš obogatim nekim semenkama ili orašastim plodovima. Ovoga puta, izbor je pao na suncokret. Da li znate da suncokret olakšava varenje, otklanja stomačne tegobe i stimuliše izbacivanje štetnih supstanci iz organizma? Koristan je i u borbi protiv kašlja i glavobolje, a jako je bogat brojnim mineralima i vitaminima: A, B i E.
Kombinacija brašna u ovom keksu je pomalo mix svega i svačega, pošto sam sa svim zalihama bila pri kraju. Dakle, kombinovala sma i speltu i raženo i heljdu i ovseno i proseno 🙂
Vi birajte brašno koje volite i inače koristite.
Umesto agave, možete koristiti i med ili javorov sirup.
POTREBNO:
- 1.5 šolja sirovog suncokreta
- 1.5 šolja brašna po želji
- 5 kašika otopljenog kokosovog ulja
- 5 kašika agava sirupa
- 1 jaje
- voda ili mleko po potrebi (oko 5-6 kašika)
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180 stepeni.
U seckalicu stavite suncokret i usitnite što više. Pomešajte brašno i suncokret, pa dodajte ostale sastojke. Zamesitet testo, uvijte ga u foliju i ostavite u frižideru 15-20 min.
Na brašnom posutu podlogu razvucite testo koje je odmorilo u frižideru, na debljinu od oko 4-5mm.
Modlama vadite keksiće i ređajte u pleh, na papir za pečenje.
Pecite oko 15-20 min. Pa izvadite da se ohlade.
Po želji, ohlađene keksiće možete preliti (delimično ili potpuno) domaćom čokoladom.
DOMAĆA ČOKOLADA: 10 gr kakaoa, 10 gr kokosovog ulja, 10 gr kakao putera, 10 gr agava sirupa. Sve rastopite na tihoj vatri i dok je tečno umačite kolačiće i ostavite na papiru da se ohlade i stegnu.
PRIJATNO!