Kikiriki keksići, sa bananom i bez šećera!

Nadam se da uspevate da pročitate SLATKO 🙂 Da, baš takvi su keksići, bago slatki (mogu biti slađi, ako stavite više meda) i jako zdravi. Uz bananu i domaći kikiriki puter, osnova keksa su i ovsene pahuljice. Sve se priprema za 15 min, uz dodatnih 15 za pečenje!

Ne znam da li sam vam do sada pominjala da od 50 kućnih aparata koje imam, ubedljivo najbolja, najvišekorišćena i najisplatljivija stvar je seckalica. Ja je tako zovem, a zapravo je to onaj dodatak koji dobijete kada kupujete štapni mikser. Imam blendere, sokovnik, razne dr seckalice i mutilice, aparate koje čak nikada nisam ni upotrebila. Ali, ova seckalica je sprava za sve! Jedina mana joj je što gornji deo nije periv u mašini, odn uopšte se ne pere, samo se briše vlaznom krpom, ali svaki trud oko nje vredi!

Zašto vam ovo pišem? Pa upravo vam je ona potrebna i za ovaj recept (kao i većinu recepata koje preporučujem na blogu). Uz pomoć nje se za 5 min pravi kikiriki puter, a takođe i ovsene pahuljice pretvaraju u brašno!

Uz ovu spravicu vam je nekada mnogo lakše da napravite i smoothie (ako je tekstura nešto gušća), a meni je idealna i za razne slatke i slane namaze o kojima sam dosta pisala.

Što je najbolje, jedna je od najjeftinijih stvari na policama malih kućnih aparata!

Eto, ako tek počinjete da kuvate, a niste posebno opremljeni kućnim aparatima, ovaj stavite na vrh liste!

Da se vratimo i receptu!

Kao što sam pomenula, kolačići su blago slatki, ali uvek možete dodati više meda, da budu još slađi ili npr braon šećer. Možete iseckati i urme ili staviti neko sušeno voće. Meni prija ukus kikiriki putera, pa ne dodajem ništa što bi taj ukus stavilo u drugi plan.

Ovi bademi na vrhu nisu obavezni, ali meni su se super uklopili da od njih napravim slova, a i slažu se uz sam keks. Trenutno smo u vrtiću u fazi učenja slova, pa na sve načine, kroz zabavu, se trudim da “utvrdimo gradivo” 🙂

Recept za kikiriki puter pogledajte OVDE, mada za ovu verziju nema potrebe da stavljate med u puter, niti cimet, samo ga mutite uz prstohvat soli dok ne dobijete razmazivu smesu!

Vraćam se receptu za keks:

POTREBNO:

  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1/2 šolje kikiriki putera
  • 1 jaje
  • 1 banana (što mekša i pegavija)
  • 1 kašika meda
  • prstohvat soli
  • 1/2 šake badema – za dekoraciju

PRIPREMA:

Rernu uključite na 170 stepeni.

Ovsene pahuljice u seckalici usitnite da postnu brašno (može tekstura da ostane i malo krupnija od brašna). Dodajte prstohvat soli i prašak za pecivo. Bananu izgnječite, a jaje blago razmutite viljuškom u činijici. U ovseno brašno dodajte jaje i bananu, sve izmešajte, pa onda ubacite i kikiriki puter i med. Dobićete lepu gušću masu.

U pleh, na papir za pečenje, kašičicom vadite kolačice. Kada sve stavite, pokvasite ruke, pa ih lepo oblikujte (pritisnite da se rastanje i eventualnno popravite oblik).

Bademe iseckajte, pa pospite po kolačićima ili pravite određene oblike i slova.

Pecite 15 min.

PRIJATNO!

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*