Puter od kikirikija

Puter od kikirikija napravljen kod kuće je veoma zdrav i preporučljiv u ishrani. Pravi se veoma lako, a potrebna vam je samo jedna seckalica i naravno kikiriki.  

Šta za doručak, šta za večeru???… I tako svakog dana u krug! Ja sam svoj spas našla u namazima različitih vrsta, i slanim i slatkim! Ovaj od kikirikija, ni sama ne znam u koju kategoriju da svrstam, mada ga uglavnom jedem uz malo meda i sa svežim voćem, pa pre pripada u onaj “sladak” odeljak!

Pravi se zaista lako, samo treba biti strpljiv, da vam seckalica ne bi pregorela 🙂 Bolje da sam proes traje duže, nego da pokvatite aparat!

Pošto sa dvoje male dece retko kada imam vremena na pretek, obično za ovu svrhu kupujem blanširani kikiriki. On je već oljušten, tako da nema dodatne muke. Ako imate vremena, kupite običan sirovi kikiriki, pa ćete ga kasnije, kada ga prepečete, oljuštiti.

Ovaj domaći kikiriki puter mnogi vole da jedu bez ikakvih dodataka. Meni je lepši kada se doda kašičica meda. Vi ga probajte kada dođete do momenta da je namaz gotov, pa ako vam je previše “suvoparan” ukus, dodajte npr med.

Za konzumaciju sam već rekla, neki lep hleb i uz to sveže ili sušeno voće! Ja uvek biram sveže! Posebno interesantan ukus je kada na hleb koji je namazan kikiriki puterom poređate banane i jedete takav sendvič!

Igrajte se sa ukusima!

PS Mere ne moraju da budu precizne, pošto se koristi samo jedna stvar. Ja obično pravim puter od 250 – 300 gr kikirikija

POTREBNO:

  • 300 gr kikirikija
  • prstohvat soli
  • kašičica meda
  • na vrh kašičice cimeta (opciono)

PRIPREMA:

Kikiriki stavite na pair za pečenje i pecite u rerni oko 10 min. Ukoliko ste kupili sirovi kikiriki sa ljuskom , ljusku odstranite nakon pečenja.

U seckalicu stavite ohlađeni kikiriki i prstohvat soli i mutite… Prvo će se kikiriki usitniti, pa će početi da se lepi za zidove seckalice, a zatim će postati jedna čvrsta lopta i na kraju će se pretvoriti u puter. Na celom ovom putu, koji obično traje oko 10-15 min obavezno odmarajte seckalicu, kako ne bi pregorela. Videćete i sam kikiriki puter će biti topao od tolikog mućenja. Sada je trenutak da ga probate i ukoliko želite dodajte med i cimet (ili samo nešto od toga), pa još malo mutida da se sve ujednači. Servirajte uz hleb i voće po želji.

PRIJATNO!

 

 

4 Comments

  1. Pingback: Kolačići od kikiriki putera – Veseli zalogaji

  2. Pingback: Palačinke od speltinog brašna – Veseli zalogaji

  3. Pingback: Hleb sa bananom, bez šećera i brašna – Veseli zalogaji

  4. Pingback: Kikiriki keksići, sa bananom i bez šećera! – Veseli zalogaji

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*